حقیقت و مَجاز

بالای فهرست مکانهای بیشترین شمارهٔ‌ دیدارکنندگان این سایت، به نام سانی‌‌‌وِیل برمی‌خورم.  کجاست؟

 

شهری با  140000 نفر جمعیت در ایالت کالیفرنیا در منطقهٔ سیلیکان ولی، قطب کامپیوتر آمریکا.

 

از برادرم که سایت در ید قدرت اوست می‌پرسم در آن شهر کلاً چند ایرانی و فارسی‌دان پیدا می‌شود که ارتکابات من این تعداد خواهان دارد؟  پاسخ می‌دهد آن‌جا تمهیدات فیلترشکن فراوان است.  می‌گویم دیدن این سایت (دست‌کم هنوز) نیازی به فیلترشکن ندارد.  نظر می‌دهد کاربرها وقتی به فیلترشکن وصل می‌شوند معمولاً هر سایتی بخواهند ببینند از همان راه تماشا می‌کنند.

 

گاه در گزارشها نام شیراز هم دیده می‌شود که لابد به همشهری‌گری بی‌ارتباط نیست.  اما پیشتر شهر یزد را هم در فهرست دیده‌ام.  ساکنان یزد علاقه‌مند این قلم شده‌اند؟ یا در آن شهر هم ابزار فیلترشکن چنان فراوان است که برای خودش چیزی در مایهٔ سیلیکان ولی شده؟

 

به نام "پارس، ایران" هم بر‌خورده‌ام.  ایران شهری به این نام ندارد اما گرفتاری و معما بسیار دارد.

 

درصد وصل‌شوندگان از آمریکای شمالی بیش از 55 درصد، و بازدیدکننده از ایران کمتر از نصف آن است.  ظاهراً کل لیست را می‌توان اسامی قرارگاه دستگاههای پراکسی‌ برای دُور زدن فیلتر دانست.

 

در جهانی که شبکه‌ای زیرزمینی یا هوایی، ناپیدا اما همه گیر و همه‌جاگیر کل بشریت را به هم پیوند می‌زند، کسانی ناامیدانه می‌کوشند سپهر عنترنت را در قوطی کنند و کلیدش را شخصاً به دست بگیرند و به دکمهٔ‌ جلیقه یا لیفهٔ تنبان ببندند.

 

درهرحال، تلاش کم‌اثری ا‌ست از این نظر که طرف ِ ضعیف‌تر معادله می‌کوشد وجود چنین دنیایی را از اساس انکار کند.  فیسبوک،‌ پرمشتری‌ترین شبکهٔ اجتماعی جهان، را در ایران فیلتر کرده‌اند اما جوینده یابنده است، فوری و کم‌زحمت.

 

پرسه‌زدن "افسران نرم" در عنترنت، از جمله فیسبوک، برای خودش داستانی است.  تظاهر به داشتن عقیدهٔ باطل و تجاهر به فسق به منظور چوب‌زدن زاغ‌سیاه خلایق و ردیابی منتقدان سیاسی جواز شرعی دارد؟  کار خداپسندانه‌ای است آدم آخرتش را فدای حفظ وضع موجود کند؟ بعد که همه شبیه همدیگر به نظر رسیدند از کجا می‌توان حق را از باطل تمیز داد؟    

 

حکیمان و عارفان روزگار قدیم در این باب بسیار سرودند و نوشتند مَجاز به درد نمی‌خورد و باید طالب حقیقت بود.  اما امروز حتی از پایگاه کامپیوتر شدن یزد هم شگفت‌انگیزتر است: دنیای مجازی نه رقیب یا مخالف حقیقت، بلکه حامل حقیقت و حتی عین حقیقت انگاشته می‌شود.

 

گویی شعار اهل معرفت شده باشد: طالب وقوف به حقیقتی؟ به دنیای مَجازی سر بزن.

١۰ شهریور ٩۰

 

فهرست مشاهدات

 

 

صفحۀ‌‌‌ اول    كتاب   مقاله / گفتگو/ گفتار            فهرست مطالب   سرمقاله‌ها

 

 

دعوت از نظر شما

 

 

 

نقل مطالب اين سايت با ذكر ماخذ يا با لينك آزاد است.